top of page

בני נוער ששינו את העולם

בני נוער רבים בארץ וברחבי העולם הם בעלי מוטיבציה מדהימה להוביל שינויים חברתיים ותודעתיים במגוון נושאים. בני נוער רבים מתנסים בהגשמת חלומות, בהקמת עסקים, בגילוי עצמי ובעזרה לזולת. ישנם בני נוער מוכרים עליהם כולנו שמענו, ובהחלט סיפורם האישי מעורר השראה ומסייע לרבים אחרים ללכת בעקבותם, ולדמיין, ליזום, להיאבק ולהצליח בכוחות עצמם.

לבטח שמעתם על מלאלה יוספזי, נערה פקיסטנית צעירה שכבר הספיקה לזכות בפרס נובל לשלום, על פול מקרטני וג'ורג' האריסון שהקימו את הביטלס בהיותם בני 17 ו- 18 בהתאמה, יאש גופטה שהקים את ארגון Sight Learning לאיסוף ותרומת משקפיים לנוער נזקק ועוד. אגב, לא צריך להרחיק מעבר לים מאחר וגם בישראל ישנם בני נוער מוצלחים ויצירתיים המובילים שינויים בדעת הקהל ומהלכים המשפיעים על משרדי הממשלה וגופים ציבוריים שונים בארץ.

 

לפניכם סיפורם של בני נוער שעשו זאת בגדול, ולא נכנעו לקשיים שעמדו בפניהם עד להשגת המטרות שהציבו לעצמם. סיפורם אלה מהווים השראה לכל בני הנוער באשר הם.

מלאלה יוספזי 

מלאלה יוספזי (Malala Yousafzai), זוכת פרס נובל לשלום ב- 2014, הצליחה להביא לשינוי מהותי באורח חייהן של נשים ונערות בפקיסטן ובמקומות רבים נוספים. מלאלה נולדה ביולי 1997 בעיר מינגורה שבפקיסטן, ונאלצה לחיות תחת שלטון האימים של הטאליבן. כבר בגיל 11 החלה מלאלה לכתוב בלוג עבור רשת השידור BBC, בבלוג היא תיארה את אורח חייה ומאמצי הטאליבן לחנך את הנערות באזור כראות עיניהם. בעקבות הצלחת הבלוג ערך הניו יורק טיימס סרט תיעודי על חייה והיא הפכה למרואיינת מבוקשת בטלוויזיה ובעיתונות הכתובה.

באוקטובר 2012 מלאלה נורתה בראשה ובמקומות נוספים בגופה על ידי איש טאליבאן חמוש, אך למרות מצבה הקשה הצליחה בעקבות טיפול רפואי באנגליה להתאושש  מהר, ושבה לפעילותה השוטפת. גורדון בראון, ראש ממשלת בריטניה לשעבר, פתח עצומה באו"ם בשם "אני מלאלה" הקוראת לשוויון עולמי בחינוך כך שכל הילדים בעולם יוכלו ללמוד בבטחה בבתי ספר. מלאלה ממשיכה בפעילותה הענפה עד עצם היום הזה ונחשבת לסיפור מעורר השראה לכל בני הנוער.

פול מקרטני וג'ורג' האריסון

הידעתם שלהקת הביטלס האגדית התחילה כשחלק מחבריה היו בני נוער? כבר כנער פול מקרטני הלחין שירים וניגן בהרכבים מוזיקליים, בהיותו בן 15 בלבד הצטרף ללהקת הסקיפל של ג'ון לנון וצירף את חברו הטוב ג'ורג' האריסון הבוגר ממנו בשנה. הלהקה שינתה את שמה לביטלס ולאחר מסע הופעות כושל הלהקה פורקה, אך חודשים ספורים לאחר מכן התאחדה מחדש ובריאן אפסטיין הפך למנהל הלהקה והצליח להביא להצלחתה המסחררת.

יאש גופטה

יאש גופטה (Yash Gupta) מרכיב משקפיים מגיל 5, ולאחר שמשקפיו נשברו והוא נאלץ ללכת לבית ספר בלי משקפיים במשך שבוע, הוא החליט לבדוק את הנושא לעומק וגילה להפתעתו כי מיליוני ילדים ברחבי העולם לא מסוגלים לרכוש לעצמם משקפיים הנחוצים עבורם בגלל קשיים כלכליים במשפחה ומסיבות נוספות. מצד שני גילה כי ילדים רבים בעולם המערבי מחליפים בתכיפות גבוהה יחסית את המשקפיים ומשליכים את הזוג הישן לאשפה. לכן, החליט להקים את ארגון Sight Learning שמטרתו לאסוף משקפיים משומשות ולמסור אותן לילדים ובני נוער נזקקים במקסיקו, הונדורס ומדינות נוספות.

רומי אברג'יל

רומי אברג'יל היא הטרנסג'נדרית הראשונה בארץ שהתחילה טיפול לשינוי מין לפני גיל 16. כבר בגיל 12 רומי יצאה מהארון ולאחר מכן הגיעה לבית החולים איכילוב להתייעצות עם מיטב הרופאים, מתוך רצון להתחיל טיפול להתאמה מגדרית בחוסם טסטוסטרון. רומי הייתה בת 13 וחצי, והחוק מאפשר טיפולים רק מגיל 16.

רומי ניהלה מאבק עיקש מול רופאים, מומחים, פסיכיאטרים וגורמים רבים נוספים, הייתה חדורת מטרה ולא הסכימה לרגע לוותר על מאבקה הצודק. למזלה, אימא שלה ליוותה אותה לאורך כל הדרך ותמכה בה נפשית ורגשית ברגעים הקשים.

רומי אברג'יל השתתפה בתחרות מלכת היופי של הדרום, הוכתרה כתגלית השנה בתחרות היופי, ונחשבת לסיפור מעורר השראה לבני נוער המאמינים בצדקת דרכם. רומי הצליחה להגשים את עצמה אחרי שנים ארוכות של מאבקים והתגברה על קשיים רבים. היא מתעתדת לעבור ניתוח להתאמה מגדרית כשתגיע לגיל 18. סיפורה מהווה הוכחה שחשוב לא לוותר, להאמין בעצמך ולהילחם בלי פחד על מה שטוב לך.

משחקים על שפת המכתש
על רקע השמיים
חניכים מצטלמים
בחדר האוכל של הפנימייה

למי מיועדת הפנימיה?

מעיין: " זה מקום מיוחד, לאנשים שמרגישים שהם רוצים למצות את עצמם יותר, או לאנשים שמרגישים שהם רוצים לעשות שינוי, מקום טוב למי שיש לו רעיונות שהוא רוצה להפיץ הלאה ומחפש שותפים, מקום ללמוד בו הרבה דברים חדשים שלא היית לומד בבית ספר או ממקומות אחרים: שיחות על בנות ובנים, על קהילות שונות, על המדבר. מתנדבים ללמד עברית בכפר הבדואי השכן ואדי אריכא. כל מיני דברים קטנים שרק אחרי שסיימתי הבנתי כמה המקום נתן לי מבחינת ידע, מבחינת עצמאות, מבחינת מוכנות לצבא. והכי חשוב- חברים לכל החיים. להכיר חברים מכל הארץ ושהם יהיו חברים אמתיים לכל החיים לא משנה מה המרחק שלכם".

מעיין הכניסה את מורשתה למועדי לוח השנה של חברת הנוער, ואיפשרה לחבריה להכיר, ללמוד ולהתנסות בחווייה של מועד מיוחד זה של יהדות אתיופיה. 

מאז סיימה מעיין את התחנכותה בפנימיה, נשאר הסיגד כמועד בלוח השנה של חברת הנוער. זהו זמן לחשבון נפש משותף, ומועד להחלטות של חברת הנערים והנערות.

bottom of page